Een heel specifiek persoonlijk interessegebied is trauma. Al jaren onderzoek ik, gerelateerd aan mijn eigen levenservaring, hoe trauma werkt, wat de gevolgen zijn van trauma en hoe de weg naar herstel vorm vind. Er zijn honderden boeken over geschreven en er wordt zeer uitgebreid onderzoek naar gedaan. Bessel van der Kolk, Peter Levine en nog vele anderen zijn pioniers op dit gebied. Craniosacraaltherapie verdient wat mij betreft zeker een plek in dit kennisgebied vanwege de lichaamsgerichte benadering die op vele lagen van ons multidimensionele lichaam zijn helende werking heeft.

 

We denken bij trauma vaak aan hele heftige ervaringen en zijn geneigd om te denken dat wanneer mensen geen heftige traumatische ervaringen hebben, er geen sprake is van trauma. 

Zowel de kleine als grote, aanwijsbare trauma's in je leven zorgen voor een inprenting in de cellen van jouw lichaam. Het is jouw levensverhaal dat daar opgeslagen ligt. Alle momenten waarop je schrok, waarin teveel van je werd gevraagd, waarin er iets gebeurde dat op wat voor manier (te) overweldigend was voor je systeem om te verwerken.

Als je lichaam dit niet heeft kunnen ontladen omdat er bijvoorbeeld geen veilige bedding was, ontstaan er energetische blokkades. Vroeg of laat worden die zichtbaar en voelbaar in de vorm van fysieke klachten, gevoelens van onrust/stress/angst, slecht slapen, weinig vitaliteit of levensplezier ervaren, chronische vermoeidheid, leeg voelen, het contact met je lichaam kwijt zijn.

Je systeem heeft het nodig de spanning, die vaak opgeslagen ligt op diepe onbewuste lagen, te ontladen. Dan kan de levensenergie die in alle cellen als een bron ligt opgeslagen weer in vrijheid door je heen stromen. Van nature is ons organisme prima in staat deze opgebouwde spanning ook weer los te laten. Kijk even naar een hert dat schrikt van zijn vijand: het hert rent weg en zodra ze weer in veiligheid is begint haar systeem te trillen. Het is een natuurlijke reactie om spanning kwijt te raken. Wij zijn dat ontladen vaak verleerd en onderdrukken deze natuurlijke impuls. Met als resultaat dat stress wordt ingekapseld: een energiecyste wordt gevormd.

 

O.a. de iliopsoas, ook wel de ‘spier van de ziel’ genoemd, waar al je vecht- en vluchtmechanismes ontstaan en opgeslagen worden is een belangrijk werkingsgebied voor craniosacraaltherapie. Door de aanraking in diepe aandacht ontstaat contact met de cellen waar deze impact is opgeslagen en waar een energiecyste ontstaan is. Het is door de therapeut voelbaar in de vorm van spanning of verminderde stroming van vloeistof in je lichaam. Door met aandacht aanwezig te zijn kan er ontwinding ontstaan en kan de cel ontladen en in de weg naar herstel weer zijn volledige potentieel benutten. Je zenuwstelsel komt tot rust, waardoor je meer kalmte, veiligheid en gronding gaat ervaren. Deze belangrijke basis zorgt veelal voor herstel van jouw algeheel welbevinden.

 

Trauma kan op vele lagen in ons multidimensionale systeem ontstaan. Het gaat te ver om dit allemaal te beschrijven. Mijn bedoeling is om regelmatig een blog te schrijven voor meer inzicht in trauma en herstel. Volg me hiervoor op de sociale kanalen. Het is in mijn ogen belangrijk om te leren over de mechanismen die ten grondslag liggen aan trauma en hoe de weg naar herstel is. Want in tegenstelling tot wat er vaak gedacht wordt is het mijn overtuiging dat je kunt herstellen van meer of minder ernstig trauma. Hoe die weg naar herstel voor ieder individu eruit ziet is verschillend. Voor mij persoonlijk heeft craniosacraaltherapie een grote rol gespeeld in het herstel van mijn fysieke, mentale en geestelijke belastbaarheid. Het is mijn missie om de kennis en vaardigheid die ik ontwikkelt heb te delen met iedereen die dat nodig heeft. Ik ben dankbaar voor de verdieping die ik nog dagelijks vind in het werk met trauma en herstel daarvan.