Wat is het craniosacraal systeem?

Als we naar het craniosacrale systeem gaan, moeten we naar binnen kijken, naar het binnenste van ons lichaam. En om daar naar te kunnen kijken, moeten we terug naar het begin, daar waar ons lichaam vorm begon te krijgen.

 

Conceptie

Op het moment van conceptie zijn er 2 verschillende energiepolen, de eicel en de zaadcel, die naar elkaar toegaan. Het moment van bevruchting gaat gepaard met een enorme energie-explosie. Het leidt tot een vermenging van energieën en op dat moment ontstaat er iets heel nieuws, een leven dat verder gaat. Door een onnoemelijk aantal celdelingen wordt uit de bevruchte eicel het menselijk lichaam opgebouwd. In de eerste 8 weken van de zwangerschap, de embryonale periode, wordt het gehele lichaam gevormd. Het groeien van het lichaam gaat door tot we ongeveer 28 jaar oud zijn.

 

Centrale zenuwstelsel

Ons zenuwstelsel zorgt voor een goede werking van alles in ons lichaam. Het moet beschermd worden en dat gebeurd onder andere door alles wat er omheen zit, spieren, banden, wervels en de schedel. Aan de onderkant van de wervelkolom zien we het sacrum en bovenaan hebben we de schedel, het cranium. Het hele ruggenmerg wat door de wervelkolom loopt is omgeven door een vlies: de dura mater. Het is het moedervlies en ze noemen deze naar gelang de locatie: hersenvlies in de schedel en ruggenmergvlies in de wervelkolom. De schedelbeenderen, het cranium, zijn verbeningen van het hersenvlies. Wanneer we met het cranium werken, werken we eigenlijk met verbeend bindweefsel, fascia. Hersenen en ruggenmerg samen vormen het centrale zenuwstelsel.

 

Binnenin dit zenuwstelsel zitten ventrikels, kamers met hersenvocht ofwel cerebrospinaal vocht ofwel craniosacraal vocht genoemd, wat zorgt voor de voeding van het centrale zenuwstelsel. Wanneer je hart pompt gaat een groot gedeelte van het bloed naar de hersenen die hun voeding hieruit halen zonder rechtstreeks in contact te komen met het bloed. Er zit het zachte hersenvlies tussen de haarvaatjes en de hersenen (pia mater). Door osmose zuigen onze hersenen de voedingsstoffen aan en geven direct ook afvalstoffen af. De druk waarmee het hersenvocht in de ventrikels komt, zorgt ervoor dat het vocht en dus de voedingsstoffen geheel door de hersenen heen komt.

 

Schedel

Doordat de schedel uit verschillende platen bestaat die minimaal ten opzichte van elkaar kunnen bewegen omdat ze naden hebben, zal bij het groter worden van de druk het hoofd uitzetten. Wanneer de druk te hoog wordt, zorgt een intern sprinklersysteem voor het afvoeren van afvalstoffen en is er een voelbare inkrimping van het hoofd. Deze deinende beweging is voelbaar tot onderaan het ruggenmerg en uiteindelijk via de fascia in het hele lichaam. Met de fascia maakt de craniosacraaltherapeut contact.