Tinnitus wordt ook wel oorsuizen genoemd. Als je tinnitus hebt, dan hoor je een geluid dat er eigenlijk niet is. Zoals een piep, een ruis of een fluittoon. Niet iedereen met tinnitus hoort hetzelfde geluid. Zo kan het klinken als sissen, zoemen, brommen, piepen, fluiten, rinkelen, klikken, knisperen of ruisen. Maar het kan bijvoorbeeld ook een combinatie van hoge en lage tonen zijn. Of het ritme van je hartslag hebben.

Door tinnitus kun je je onrustig of machteloos gaan voelen. Hierdoor kun je allerlei klachten krijgen.

Er kunnen allerlei redenen zijn voor het ontstaan van tinnitus. De meest voorkomende oorzaak van tinnitus is schade aan je gehoor. Dit ontstaat meestal door te lang naar harde geluiden te luisteren. Zoals luide muziek op een concert of luide geluiden op de werkvloer. Als je gehoor beschadigd is, dan moeten je hersenen extra hard werken. Dit kan ervoor zorgen dat je hersenen te veel onder druk komen te staan en je tinnitus krijgt.

De oorzaak en de gevolgen van tinnitus zijn niet altijd makkelijk te behandelen.

Praktijkvoorbeeld - Kleine succesjes zijn ook succesjes 😊 - waargebeurd & anoniem uiteraard

Ruim een jaar behandelde ik deze man met cranio, 66 jaar is hij. Sinds 2 jaar heeft hij last van een felle piep in het oor, eigenlijk kort nadat hij een kunstgebit had gekregen. Hij was al een jaar bij een kaakfysio geweest en bij nog een andere therapeut. Geen resultaat. Ik ken hem al vanuit een knierevalidatie die ik met hem deed.

Of cranio iets kon betekenen vroeg hij.

Ik ben hem gaan behandelen vanuit het idee dat met cranio ruimte in het schedel- en oorgebied gecreëerd kan worden. Dat heeft een positief effect op de gehoorzenuw en kan zo klachten doen afnemen. Maar, natuurlijk is het een 'zoeken' naar wat werkt voor deze cliënt. En wellicht hebben ook nog onderliggende spanningen invloed op zijn klachten? Hij is niet zo'n prater...

De diepe ontspanning doet zoiezo wonderen en vind hij heel fijn. Hij komt graag naar mijn behandelingen. Er ontstaat ontspanning in het nekgebied, waardoor zijn nekpijn vermindert. De kaakregio blijft lastig om te ontspannen, maar daarvan is hij zich minder bewust. De ruimte die ontstond in het schedelgebied werd tijdens de behandelingen voelbaar voor hem. Dat gaf ook rust.

Het lijkt er zelfs op dat de behandelingen invloed hebben op de piep in het oor. Dat doet bij ons beiden de hoop versterken dat de behandeling misschien toch wel zal helpen, want een echte grote verbetering hadden we na 6 behandelingen nog niet gemerkt. Op termijn misschien?

Een enkele keer kwam hij ook naar de behandeling en waren de klachten enorm toegenomen. Bij doorvragen bleek dat hij met de motorzaag in het bos hout had gezaagd. Voor zijn werk heeft hij zijn leven lang in de bouw gewerkt, zijn oren zijn dus al zwaar belast geweest. Dat zagen had een enorme trigger gegeven en dus versterking van de piep in zijn oor. Hij werd er een beetje moedeloos van, maar bleef wel vertrouwen houden in de behandeling.

Het is zo lastig, soms duurt een positief effect nou eenmaal lang en dan heb je zoiets als ‘de lange adem’ nodig, geduld. Dat vind ik zelf nog wel eens heel lastig! Maar we houden vertrouwen en voelen beiden dat zijn lijf goed reageert op de behandelingen.

Bij een van zijn laatste behandelingen vroeg ik hem: “Hoe gaat het met je?” Hij zei: “Uitstekend!” (En ik dacht nog, hij maakt een grapje, want cynische grapjes zijn hem niet vreemd, ik ken hem inmiddels.) “Ik heb twee weken helemaal geen last van mijn oren gehad!”.

Deze kleine succesjes geven zoveel vertrouwen in het regeneratief vermogen van ons lichaam, als we het de kans maar geven!

Tijdens de behandeling voel ik zijn systeem weer helemaal zakken in een gevoel van veiligheid en rust, openend waardoor het kan helen. Ik vind het ontroerend, hij is niet zo’n prater, maar ik merk dat het binnenkomt. En zijn systeem kan verder in herstel, vinden van een nieuwe homeostase.

Het was niet nodig om in het hele levensverhaal van deze man te duiken, het lichaam vind zijn weg naar regeneratie, als je het de kans geeft. Zoals hij dat deed.